Geotermisk energiproduksjon er en fornybar energikilde som utnytter varmen fra jordskorpen til å produsere elektrisk energi. Denne produksjonsmetoden har til nå ikke vært utbredt i Norge som følge av stor tilgang på fornybar kraft som har dekket Norges behov, i tillegg til at det kan være økonomisk krevende for et land som Norge, geologisk sett. Forutsetningene har endret seg de siste årene med økt kraftbehov i husholdningene, olje- og gassanlegg på landstrøm og generelt mer kraftkrevende industri i tillegg til at enkelte partier på Stortinget har et ønske om at Norge skal være Europas grønne batteri.
I Norge har vi mange gamle oljebrønner og brønntester som ikke lenger er i bruk; disse er ekstra nyttige da store deler av kostnadene med etablering av geotermiske kraftverk er selve boringen etter varme. Vi har i tillegg mye viktig kompetanse på boring og opphenting fra dypt under jordskorpen. Forutsetningene er til stede for at Norge kan bli svær på geotermisk energi, men da må vi tørre å satse på fagmiljøene som skal til for å utnytte dette.
Alle former for energiproduksjon legger beslag på en viss mengde areal, men geotermisk energiproduksjon kommer generelt mye bedre ut enn f.eks. solcelleanlegg eller vindturbinparker. Spesielt hvis vi kan plassere anlegg på nedlagte brønntester og oljebrønner.
Energikrisen er i stor grad et produkt av grådige politikere og forretningsmenn som bevisst har skalert ned energiproduksjonen i Europa for å lage en høy etterspørsel, som igjen kan kreve en høyere pris. Vi trenger ikke falle for fristelsen å tillate tyske gigantselskap å bygge vindturbiner i Norge for å få nok strøm. Vi har allerede deler av løsningen på egen sokkel.
Senterungdommen mener at:
- Norge skal etablere testanlegg for geotermisk energiproduksjon med sikte på permanente installasjoner i fremtiden.
- Norge skal forske på og videreutvikle geotermisk energiproduksjon.
Innsendt av Nordland Senterungdom
Vedtatt av Senterungdommens landsmøte 2024