Iran har i flere år undertrykket egen befolkning og forfulgt regimekritikere og minoriteter. Landets prestestyre har helt siden revolusjonen på 70-tallet gjort Iran til et diktatur som i det internasjonale samfunnet har blitt stadig mer isolert. Landet er sterkt kritisert for omfattende bruk av henrettelser som straffemetode og har begrenset tilgangen til FNs spesialrapportør for Iran gjennom innreiserestriksjoner. En rapport fra FN viser at over 280 mennesker ble henrettet i 2021. Samtidig har kvinneundertrykkelse gjort seg etablert blant annet gjennom påbudet om bruk av hijab og behandlingen som annenrangs borgere.
Etter at Jina «Mahsa» Amini ble drept av det iranske moralpolitiet for å ikke ha hatt på hijaben på en «tilstrekkelig god måte», har det brutt ut mange demonstrasjoner i både Iran og resten av verden. Kvinner har gått i front i demonstrasjoner mot det autoritære regimet og deres maktmisbruk. Regimet i Iran har møtt demonstrantene med vold, forfølgelse og tortur. Styresmaktene jager bort demonstranter og svarer rop om frihet med krutt og kanoner. Senterungdommen gir sin fulle støtte til iranske kvinner og deres rett til å bestemme over seg og sine egne liv. Det innebærer selvsagt at prestestyret ikke skal diktere hvordan iranske kvinner skal gå kledd eller bestemme hvordan de skal leve livene sine.
Senterungdommen mener:
- Norge må fordømme det iranske moralpolitiets overgrep mot iranske kvinner
- Iran må holdes ansvarlig for voldsbruken mot iranske demonstranter
- Iranske kvinner må ha friheten til å selv velge hvordan de går kledd
- Trusler mot iranere i Norge fra prestestyret må tas på alvor av påtalemyndighetene
- Norge må i FN kreve at FNs spesialrapportør for Iran ikke møter innreiserestriksjoner i sin oppfølgning av menneskerettighetene i landet.
- Norge skal aktivt bruke sin tyngde og rolle internasjonalt til å støtte demokratibevegelser i Iran
- Regimets handlinger må adresseres i FNs sikkerhetsråd
Vedtatt av landsstyret oktober 2022.