I august 2023 herjet ekstremværet “Hans” og etterlot seg store skader på Østlandet. I september var det registrert rundt 10,000 skader på bygninger, innbo og tomter. I tillegg gjorde ekstremværet store skader på viktig infrastruktur som gjorde at langt flere enn innbyggerne i de verst rammede områdene også ble berørt.
Det er kommunene som har hovedansvaret for å lokalisere, sikre og utbedre flom- og skredutsatte områder. Det er et stort og viktig ansvarsområde, men som dessverre blir underprioritert av kommuner med underbemannede avdelinger og dårlig økonomi.
Flommen forårsaket av “Hans” blir omtalt som en 100-årsflom, men det vil trolig ikke ta like lang tid før vi ser lignende hendelser som følge av klimaendringene. Det er derfor viktig å handle før det er for sent, for å blant annet sikre liv, helse og matberedskap.
Senterungdommen vil:
- Øke NVEs budsjett for flomsikring og andre tiltak slik at kommuner med dårlig økonomi kan prioritere beredskapstiltak, og potensielt hindre nye skader i fremtiden.
- Skjerpe nasjonale regler for å få dispensasjon til å bygge, samt gjenoppbygge i flom- og skredsutsatte områder. Videre legge til rette for og hjelpe personer som allerede bor i svært utsatte områder med å relokalisere til et tryggere område.
- Øke sivilforsvaret og heimevernets kompetanse innenfor naturkatastrofer, blant annet gjennom flere samlinger og aktive øvelser.
- Det bør opprettes en tilskuddsordning for norske bønder, hvor de kan søke om midler for gjennomføring av sikringstiltak mot flom - som et tiltak for økt matberedskap og forebygging av søknader om erstatning for tapte avlinger.
- Øke samarbeidet på tvers av statlige og kommunale etater for å sikre større grad av tilsyn og avdekking av manglende sikringstiltak mot flom og skred.
Innsendt av Buskerud Senterungdom
Vedtatt av landsstyret i april 2024