Israels ulovlige okkupasjon av palestinske områder, med bygging av bosetninger og brudd på menneskerettighetene, er sterkt kritisert av FN og det internasjonale samfunnet. Når oljefondet investerer i selskaper som tjener på eller bidrar til denne okkupasjonen, blir Norge medansvarlig for å opprettholde uretten. Dette er i strid med oljefondets egne etiske retningslinjer og Norges posisjon som en pådriver for internasjonale menneskerettigheter.
Oljefondet har tidligere trukket seg ut av selskaper basert på miljø, sosiale forhold, og styring av selskapene. Fondet har også fryst og trukket investeringene sine ut av Russland. Samtidig har oljefondet investert i flere israelske selskaper som har blitt svartelistet av FN. Dette viser et tydelig behov for en mer konsekvent og ansvarlig linje i fondets investeringer.
Å fortsette disse investeringene er ikke bare uetisk, men også politisk uklokt. Som en nasjon med sterke internasjonale verdier bør Norge bruke sin økonomiske makt til å fremme fred, folkerett og menneskerettigheter, ikke til å støtte okkupasjon og undertrykkelse.
Senterungdommen mener at:
-
Oljefondet må gjennomgås for å sikre at investeringer i selskaper som bidrar til eller profiterer på okkupasjonen av Palestina trekkes ut.
-
Fondet skal legge til rette for å fase ut selskaper som samarbeider med aktører som bryter folkeretten eller bidrar til menneskerettighetsbrudd fra deres portefølje. Det bør utarbeides en konkret plan for hvordan investeringene kan omlegges over tid, slik at prosessen blir realistisk og målrettet.
-
De etiske retningslinjene for oljefondet må skjerpes for å forhindre investeringer i selskaper som opererer i strid med folkeretten.
-
Den norske befolkningen bør informeres om sammenhengen mellom fondets investeringer og internasjonale menneskerettighetsbrudd for å styrke demokratisk kontroll over hvordan nasjonens midler brukes.
-
Norge må være en tydelig stemme internasjonalt for fred og folkerett ved å sikre at våre investeringer reflekterer disse verdiene.