Det sikkerhetspolitiske landskapet har gjennomgått betydelige forandringer i de siste årene. Norge er ikke motstandsdyktig mot de økende truslene og kompleksiteten som følger med hybrid krigføring og sammensatte trusler. Cyberdomenet har blitt en avgjørende "krigsarena" som har ekspandert parallelt med globaliseringen, og Norge som nasjon må kunne utvikle seg i tråd med denne økende trusselen.
Norge har et omfattende nettverk av tjenester og institusjoner dedikert til forsvaret av cyberdomenet. Blant disse er Cyberforsvaret, som fokuserer på beskyttelse av den militære sektoren i Norge, mens Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM) sikrer resten av landet. Samtidig spiller private aktører en avgjørende rolle innenfor cybersikkerhet, og deres innsats er av stor betydning for vår nasjonale sikkerhet. Aktører innenfor energisektoren, helsevesen samt teknologi- og kommunikasjonsselskaper er noen av mange potensielle mål for cyberangrep, og som må kunne beskytte seg mot slike trusler.
Videre er det avgjørende for norske beslutningstakere å opprettholde innsikt i de forskjellige truslene og aktørene som har til hensikt å skade Norge. Etterretningstjenesten spiller en vital rolle i denne sammenhengen ved å identifisere og varsle om mulige ytre digitale trusler fra utenlandske stater og aktører. De tar i bruk virkemidler som offensive cyberoperasjoner når Norges sikkerhet er i fare. Disse operasjonene kan inkludere innhenting av informasjon fra trusselaktørens datanettverk, som deretter analyseres og omdannes til verdifull kunnskap. Denne kunnskapen gir våre myndigheter en fordel i beslutningsprosesser som angår nasjonal sikkerhet og borgernes trygghet.
Det er viktig at norske offentlige etater samarbeider tett med private aktører innen cybersikkerhet. Mange private selskaper eier og opererer infrastruktur og objekter som er av avgjørende betydning for Norge og derfor må beskyttes mot eksterne trusler. Uten et omfattende samarbeid mellom offentlige og private sektorer vil det være vanskelig for Norge alene å effektivt beskytte sine viktigste interesser.
Senterungdommen foreslår følgende tiltak:
-
Øke budsjettene til Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM)
-
Tydeliggjøre viktigheten av privat-offentlig samarbeid innenfor cybersikkerhet
-
Styrke utdanningene innenfor cybersikkerhet
-
Sikre økte bevilgninger til IKT i Forsvaret
-
Styrke Etterretningstjenesten rettet mot offensive cyberoperasjoner.
-
Øke kapasiteten til Cyberforsvaret og sikre kvalitet i person
Vedtatt av landsstyret i April 2024